در شهرها و روستاهای منطقه جرقویه صرف نظر از نوع مهارت و سلیقه و ذائقه مردمانش از گذشته تا به حال جهت تغذیه ی مناسب  خود از طریق استفاده کردن از گیاهان و روئیدنی های فصلی منطقه جرقویه استفاده می شده است.
در این بین مواردی پیش می آمد که خانواده ای نیاز به نان تازه پیدا می کردند، برای رفع این نیاز از نان تابه(تاوه) یا توه tove (به ولایتی آذرخواران) استفاه می کردند.در زیر به طرز پخت نان تاوه در جرقویه اشاره خواهد شد.
ابتدا آرد و نمک را در تشت یا بادیه ریخته و با آب مخلوط می کنند تا به شکل خمیر در آید ، و  بعد چند عدد چانه از خمیر را برداشته و روی بخچه نون  به شکل دایره (گلوله) در می‌آوریم و بعد با  وردنه (چوب مخصوص صاف کردن خمیر) آن را پهن می‌کنند، تا نازک شود  در حین انجام این کارها تاوه را بوسیله هیزم گرم و آماده می کنند.  بعدخمیر پهن شده را روی  تابه (توه ) می‌اندازند و پس از پخته شدن  طرف دیگر نان را روی  تاوه (توه ) می‌اندازند، تا دو طرف خوب پخته شود پس از پخت بستگی به ذائقه افراد به آن افزودنی اضافه می کنند .
بهترین نان های تابه ای را عرب های نصرآباد ، عرب های محمد آباد و عرب های حسین آباد می پختند، البته لازم به یادآوری است که هیچ نان تابه ای به نان های(تنوری) آذرخواران نمی رسید.
 این روزها دیگر تابه های قدیمی کمتر در دسترس است ، اما برای تهیه تابه برای نان پختن راهکاری به نام سپنتا وجود دارد ، این راهکار به ما می گوید، اگر دیش قدیمی ماهواره دارید که دیگر امواج ماهواره ای را به خوبی دریافت نمی کند می توانید از آن به جای تابه استفاده  کنید ، و اتفاقا بر تابه های قدیمی برتری نیز دارد زیرا نسبت به آن ها بزرگتر است.
جرقویه در شرق و 60 کیلومتری اصفهان قرار دارد.


 

 

 

 

 

 

 

 


برچسب‌ها: جرقویه ای
+ نوشته شده در  جمعه ۲۴ اسفند ۱۳۹۷ساعت 21:14  توسط سيد مصطفي محمدزاده   |